Jeśliby zdecydujemy się na nabytek kawy przez internet, zastanówmy się wpierw czy chcemy kupić arabikę lub robustę. To dwa najsmaczniejsze typy kawy, które różnią się od chwili siebie smakiem a postulowaniami hodowli, które bezpośrednio mieszają się na późniejszy przyprawa a bukiet. Na świecie 80 % upraw owo Arabika, pozostałe 20 % owo robusta
Pochodzenie wyśmienitej kawy
Drugim ważkim czynnikiem istnieje ród kawusi- zacięcie w których ziarno kawowca dorasta mają bezpośredni działanie na jego podniebienie, więc najrozmaitszy bukiet smakowy. Hodowle górzyste są bardziej doceniane ze względu na to, że ziarno jest aromatyczne i bardziej wartościowe.
Tryb mielenia
Kawa mielona zaś w zasadzie owo w jaki sposób ją zmielimy ma autorytet na bukiet smaku, jaki otrzymujemy. Ziarno zmielone na miałki pył ma nieco inny smak i nadaję się aż do palenia w tzw. kawiarkach ewentualnie kafeteriach. Wszak ziarno grubo zmielone bajecznie sprawdzi się do ekspresów przelewowych.