Pachnący pyszny sękacz - król jajek

Regionalna kuchnia wschodniego krańca Polski naprawdę może być dla ludzi czymś intrygującym. W dużej mierze opiera się na kuchni wiejskiej, czyli zatem bogatej w chleb, wędliny świeże, jajka, serki, co pewnie dla wielu może być zbyt niestrawna. A to jednak nie jest prawdą! Bardzo często podobnie jak w innych lokalnych regionach Polski tu na Warmii i Mazurach gotuje się potrawy z kartofelków lub też jajek.
Ciasto typu sękacz jest to „wisienka na torcie” specjalność Warmii i Mazur, który swoimi korzeniami powstał za sprawą kuchni plemion Bałtów, mieszkających i żyjących tu niegdyś. A jak sękacz to wiadomo, że użyjemy kopy bo aż 60 jajek

Nie od dziś wiemy, że jajka stosujemy praktycznie do większości dań. Świeże i smaczne, a co najważniejsze sprawdzone jaja czyli te, które służyły przy przyrządzaniu masy na ciasto lub też tradycyjnych smakołyków jak np. Jajka Farmio wolne od gmo mogą być cudowną podstawą do sękacza.
Gdzie kupić sękacza po suwalsku?

W sytuacji gdy choćby raz w życiu zakosztował doskonały mazurki sękacz nie ma wątpliwości, jak pyszny jest to uczta dla podniebienia. Znajdują się smakosze, którzy wcinają jego z dodatkami na słono, wbrew temu że z pewnością to ciasto słodkie niż wytrawne.
Stare przepisy mają napisane, że to właśnie z takiej kopy jajek przyrządza się perfekcyjny suwalski przysmak. W przepisach na dziś ich liczba może się wahać od 30 do 45.
Tradycyjne przepisy Warmii i Mazur to nieprzejedzone bogactwo tysiąca receptur starszych i młodszych, a ich bazą są jajka i ziemniaki.